Založ si blog

Môj názor na Sulíka a pravicový liberalizmus

// Tento článok obsahuje iba môj osobný, možno mylný názor. V prípade nesúhlasu ste viac ako vítaný napísať Váš názor v diskusii, ale prosím bez zbytočných urážok a nadávok//

 

Politiku sledujem dlhodobejšie, nenechám si újsť väčšinu politických diskusií a vyjadrení. Nedávno som dopozeral reláciu na TA3, v ktorej sa Sulík stretol s Ficom. Po dopozeraní musím konštatovať rovnaké problémy, aké vidím už dlhodobo.

V prvom rade sa vyjadrím ku kauzám, veľmi stručne. Nemám na očiach ružové okuliare a vidím korupciu, ktorá je na Slovensku. Ale bohužiaľ, neverím, že by banda okolo Kollára, Sulíka, Galka a podobných bola spasením slovenského národa. V tom sú si pre mňa všetky strany rovné – na scéne bohužiaľ nie je nikto, o kom by som si povedal, že toto je charakter. Je to zmeska starých a staro-nových (beblavý) strán, z ktorých všetci bažia dostať sa ku “korytu”. Riešením je pre mňa jedine to, že vznikne nejaká zázračná strana plná charakterov alebo jednoducho, že časom a modernizáciou spoločnosti, európskou integráciou a inými prvkami sa podarí znížiť mieru korupcie.

A teraz k obsahu diskusie.

Sulík zakladá svojú politiku na liberalizme, chce aby ľuďom ostalo v peňaženke viac peňazí a tí sami rozhodli, ako s nimi naložiť. Naproti tomu, Fico preferuje pre Slovensko už dlho známy štýl politiky, v ktorej ľudia majú menej peňazí a namiesto toho sa štát stará o ľudí v podobe vlakov zadarmo, rôznych príspevkov, obedov zdarma atď.

Myslím, že Sulík to vôbec nemyslí zle. Lenže jeho problém je, že v súčasnej situácii by jeho politika spravila z bohatých ľudí ešte bohatších a z chudobnejších ešte viac chudobných. Na Slovensku je totiž už dlhé roky jeden vážny problém – nízka finančná gramotnosť. Množstvo rodín, ktoré sú na slovensku zaťažené exekúciami a dlhami je naozaj veľmi odstrašujúce. A to je presne zrkadlo našej finančnej gramotnosti, pri ktorom sa vynára otázka, či v prípade, že ľudia budú zodpovedný za rozhodovanie o ešte podstatne väčšej časti svojich peňazí, než v súčastnosti, či to bude dobré alebo zlé. Dokážu si ľudia ustrážiť, koľko peňazí im treba mesačne len na návštevu lekára? V pravicovej politike totiž bude časom určite lekár spoplatnený viac, než v súčastnosti.  Oveľa menej vecí, ktoré dnes berieme ako samozrejmosť, že štát prepláca, bude preplatených. Áno, nebudeme mať plat 800 EUR ale 1600 EUR, lenže tých 1600 EUR bude musieť spravovať dobrý gazda, aby ho to vyšlo lepšie. Šikovný a finančne zdatný človek istotne dokáže peniaze manažovať tak, že z tých 1600 EUR minie 600 EUR a ostane mu 1000 EUR v čistom (príklad). V súčastnosti mu pri spravovaní štátu ostane z tých 800, ktoré zarobí možno 400 (príklad). Lenže ak niekto bude hospodáriť nelogicky, nebude šetriť a bude peniaze míňať hneď, ked mu prídu na účet, nebude tvoriť úspory. A to je pri pravicovej politike samovražda, keďže štát sa o vás nepostará ani v starobe, ani v rôznych životných situáciach, ktoré môžu nastať. Jednoducho, nie je to socializmus.

Ľudia nerozumejú tomu, akú “sekeru” si dávajú na krk, keď si berú hypotéku na 50 rokov. Ľudia si úplne bežne napožičiavajú peniaze a zadĺžia sa pred Vianocami, len aby si neurobili hanbu a neprišli s lacným darčekom. Ale pýtam sa… stojí to za to? Predsa v žiadnej fungujúcej rodine nemôže byť množstvo darčekov zásadný problém, ak sú v tej rodine správne nastavené životné hodnoty. A aspoň deti naučíte, že veci si treba vážiť a že sa v živote nedá mať všetko, čo človek chce. Pretože tieto pôžičky vedú k ďaším pôžičkám, z dôvodu neschopnosti splácať a človek sa dostáva do neskutočných problémov, je doslova eliminovaný z tejto spoločnosti. Chýba nám to, čo už dlhodobo majú v západných krajinách – už od detstva, v škole, klásť dôraz na výučbu o základných pojmoch vo financiách, o tom, ako narábať s peniazmi. Chceme podporovať podnikanie (Sulík)? Fajn, ale najprv treba ľudí učiť o financiách, o živnosti, sro. O rizikách spojených s podnikaním. Nič ľudí neodrádza od podnikania tak, ako práve nevedomosť a nedostatočná informovanosť. Najčastejšie počujeme práve dôvody typu “je to príliš komplikované” “neviem podať daňové priznanie”, či “nechcem dostať pokutu”. Máme na Slovensku množstvo šikovných ľudí, ktorý by pri správnom vzdelaní dokázali rozbehnúť úspešné spoločnosti. Ale najčastejšie sa ľudia popália práve na tom, že nie sú dostatočné oboznámený s podnikaním. Myslím si, že Sulíkova politika je politikou budúcnosti, pretože verím, že o niekoľko rokov sa Slovensko posunie dopredu natoľko, že bude pre nás liberalizmus dobrý krok. Ale myslím, že sme príliš dlho boli závislí na pomoci štátu, aby sa to dalo len tak, mihnutím oka zmeniť. Ľudia na Slovensku nie sú vôbec naučený šetriť ( minimálne veľká väčšina) – a to je presne to riziko. Ako vidíme v západných krajinách, najmä USA, tam sa o vás štát nestará v starobe, ľudia žijú majoritne z úsport ušetrných počas svojho života. Ľudia majú vyššie platy, lenže platia mnoho vecí, ktoré na Slovensku neplatíme, keďže tu máme sociálnu politiku. Bude to vyžadovať obrovskú opatrnosť a postupnosť pri zavádzaní západnej, pravicovo liberálnej politiky na Slovensku, hoci si myslím, že z dlhodobého hľadiska je to efektívnejšie riešenie, ako sociálna demokracia.

 

Napíšte mi prosím Váš názor.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3039x
Priemerná čítanosť článkov: 3039x

Autor blogu

Kategórie

Archív